NVP Ostrava 14. 4. 2012

16.04.2012 00:00

V kalendáři akcí se objevilo datum 14.4.2012. To pro nás znamenalo účast na Národní výstavě psů v Ostravě.

V pátek jsme si prošli martýriem ve sprše, kdy jsme si s Britem dali společnou koupel a malý si prošel celkovou očistou těla. Protože se z páteční procházky vrátil jako bahnitá koule, konec tohoto dobrodružství byl někdy v nočních hodinách. Takže hurá na kutě, protože nás čekalo brzké vstávání.

Po předchozích výsledcích jsem doufal v další úspěch. Hlavně po ohodnocení V1, CAJC z únorové MVP v Brně. S hodnocením "V" jsem víceméně počítal. Ve třídě mladých psů jsme neměli konkurenci :) Ne že bych si tak fandil, ale byli jsme sami. Vzhledem k "obrovské" konkurenci jsem spíše doufal, že se Brit bude panu rozhodčímu líbit a i přes skutečnost, že nás ve třídě nemá s kým srovnávat, nám zadá další titul CAJC.

Vstávali jsme ve dvou etapách. První etapa v pět ráno - vyvenčit, nakrmit a ještě se trochu dospat. Druhé a definitivní buzení v sedm, ať na výstaviště přijedeme s předstihem a v poklidu vyřídíme vše potřebné. První etapa se nám trochu protáhla. Ten malý blboun se musel na zahradě pustit do další, už nespočetné díry, a opět se řádným způsobem zahnojit. Takže následovala další vydatnější očista, která notně ubrala dospávacího času.

Příjezd na výstaviště v půl deváté byl vyhovující. Mlaďoch, plný elánu při vystupování z auta mnou trhnul takovým způsobem, že mi ruplo za krkem. Následovalo neúprosné tahání. Být dle Britových představ, vůbec bych si nemusel dělat hlavu s nějakou frontou čekajících lidí. Rovnou by se kolem nich prohlan do útrob výstavní haly. Prošli jsme si veterinární kontrolou s menší výměnou názorů ohledně platnosti očkování - úspěšně. Poté jsem si šel do výstavní kanceláře pro katalog. S paní za pultem jsme se pozdravili. Protože se Brita snažím slušně vychovat, tak paní musel pozdravit také a na pult vyskočit :)

Vydali jsme jsme se najít náš kruh, vyzvednout si papíry a hlavně s ním Brita seznámit, ať v něm nemusí nic očichávat a může se předvést v nejlepším světle.

Byl jsem nemile překvapen - v programu posuzování bylo naše plemeno až poslední. Nikdo nedokázal ani odhadnout čas, kdy by jsme mohli jít na řadu. Protože před námi bylo opravdu hodně pejsků k posouzení, šli jsme se podívat po výstavišti a po známých. Těch jsme potkali opravdu požehnaně.

Když jsme se vrátili ke kruhu, Brit se během chvilky začal seznamovat s fenečkou a hned se k ní náramně měl. Někdy po polední jsme se konečně dočkali a přišli jsme na řadu. Protože jsme byli jediní ve třídě, pan rozhodčí pozměnil obvyklé pořadí úkonů při posuzování. To mě poněkud zmátlo a Britovi jsem předvedení trochu pokazil. Taky to pan rozhodčí neopomenul zdůraznit :) I přes mé excesy při předvádění Brita ohodnotil známkou V1 a dokonce i zadal další titul CAJC! To mne opravdu potěšilo. Bohužel, při předvádění svých miláčků někteří lidé zapomínají na to, že je v kruhu není vhodné krmit. Ono se totiž docela často stane, že něco upadne na zem a zůstane to tam. To se nám, bohužel, také stalo. Při posuzování jedné ze skupin fen, paní svou fenečku krmila a  také trousila na zem. To nám následné "klání" o titul BOJ poněkud ztížilo. Ono totiž ten můj mamlas většinou dělá věci opačně, než by měl. Když má čichat, tak nečichá a opačně. To se stalo i v kruhu. Místo, aby běžel u nohy a pěkně se předvedl, neustále byl za mnou a s hlavou u země. Vysával ony utrousené dobroty! Nejsem závistivý a nepřející. Titul BOJ si odnesla fenka. Zrovna ta, ke které se Brit mimo kruh tak měl. Možná to bylo gesto gentlemana :) Minimálně v ohledu lhostejnosti na upuštěné chuťovky na zemi se předvedla lépe.

I naši kamáradi, kteří se výstavy účastnili si nevedli vůbec špatně. Tuším, že všichni si nějaký ten titul a pohár odnesli.

Vítězům gratulujeme a těm méně úspěšným můžeme popřát více zdaru do příštích akcí.